Osvědčené tipy a triky do kuchyně

31.08.2010 21:22

Římský hrnec

Vytisknout článek Římský hrnec Pokyny pro vaření v římském hrnci. Před každým použitím ponoříme hliněnou nádobu na cca 15 minut do studené vody. Hliněná nádoba je i přes vypálení porézní, póry nasáknou vodou, která z něho během tepelné úpravy uniká, čímž zajišťuje pokrmu dostatečnou potřebnou...

—————

31.08.2010 21:21

Sádlo

Vytisknout článek Sádlo Sádlo, které škvaříme, bude mít výbornou chuť, když do něj přidáme sůl a mléko (na 2 kg sádla dáme 1,5 lžičky soli a 125 ml mléka). Škvarky budou mít pak zlatavou barvu a sádlo vypadá jako perleť. Design by Jozef Pataky

—————

31.08.2010 21:20

Skořice

Vytisknout článek Skořice Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení. Ve většině zemí se používá prášková skořice, která se přidává zejména do sladkých...

—————

31.08.2010 21:19

Smažení

Vytisknout článek Smažení Když do horkého tuku přidáme kolečka mrkve, nebude se připalovat. Olej při smažení nebude prskat, když do něj přidáme špetku soli. Aromatická strouhanka. Do hotové strouhanky můžete přidat podle chuti směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmazán, hrubou sůl a...

—————

31.08.2010 21:18

Sýry

Vytisknout článek Sýry Tvrdý sýr jde lépe strouhat, když struhadlo lehce potřeme olejem. Plátky tvrdého sýra vydrží v mikrotenovém sáčku dlouho čerstvé, když k nim přidáte 2 kostky cukru. Když pro změnu potřete okraje sýrových plátků olejem, zabráníte jejich předčasnému okorávání. Sýr podáváme...

—————

31.08.2010 21:17

Těstoviny

Vytisknout článek Těstoviny Těstoviny potřebují při vaření hodně místa, aby se nezačaly slepovat. Na 500 g těstovin počítejme klidně až 5 litrů vody. Do vody před varem kápneme trošku oleje, aby se těstoviny nelepily. Pokud vaříme lasagne, může to být až jedna lžíce oleje. Těstoviny dáváme...

—————

31.08.2010 21:15

Vaječný bílek

Vytisknout článek Vaječný bílek Jak ušlehat tuhý sníh Bílky vyndejte z lednice asi hodinu před použitím, protože se nejlépe našlehají při pokojové teplotě. Bílek šlehejte v čisté odmaštěné nádobě. Bílek vám ztuhne rychleji, pokud přidáte špetku soli nebo cukru. Dělení Dělíte-li vajíčka, měli...

—————

31.08.2010 21:13

Vánočka

Vytisknout článek Vánočka Vánočka se peče při mírné teplotě trouby. Upečenou vánočku nikdy neskladujeme v igelitovém nebo mikroténovém sáčku, protože by stratila křehkost a vláčnost. Lépe je zabalit vánočku do čisté utěrky na nádobí nebo do látkového ubrousku. Pokud vánočku nespotřebujeme do 3...

—————

31.08.2010 21:09

Zázvor

Vytisknout článek Zázvor Zázvor je koření získávané z oddenkůzázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu. Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i...

—————

—————