Osvědčené tipy a triky do kuchyně
31.08.2010 21:22
Vytisknout článek
Římský hrnec
Pokyny pro vaření v římském hrnci.
Před každým použitím ponoříme hliněnou nádobu na cca 15 minut do studené vody.
Hliněná nádoba je i přes vypálení porézní, póry nasáknou vodou, která z něho během tepelné úpravy uniká, čímž zajišťuje pokrmu dostatečnou potřebnou...
—————
31.08.2010 21:21
Vytisknout článek
Sádlo
Sádlo, které škvaříme, bude mít výbornou chuť, když do něj přidáme sůl a mléko (na 2 kg sádla dáme 1,5 lžičky soli a 125 ml mléka).
Škvarky budou mít pak zlatavou barvu a sádlo vypadá jako perleť.
Design by Jozef Pataky
—————
31.08.2010 21:20
Vytisknout článek
Skořice
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů.
Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení.
Ve většině zemí se používá prášková skořice, která se přidává zejména do sladkých...
—————
31.08.2010 21:19
Vytisknout článek
Smažení
Když do horkého tuku přidáme kolečka mrkve, nebude se připalovat.
Olej při smažení nebude prskat, když do něj přidáme špetku soli.
Aromatická strouhanka.
Do hotové strouhanky můžete přidat podle chuti směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmazán, hrubou sůl a...
—————
31.08.2010 21:18
Vytisknout článek
Sýry
Tvrdý sýr jde lépe strouhat, když struhadlo lehce potřeme olejem.
Plátky tvrdého sýra vydrží v mikrotenovém sáčku dlouho čerstvé, když k nim přidáte 2 kostky cukru.
Když pro změnu potřete okraje sýrových plátků olejem, zabráníte jejich předčasnému okorávání.
Sýr podáváme...
—————
31.08.2010 21:17
Vytisknout článek
Těstoviny
Těstoviny potřebují při vaření hodně místa, aby se nezačaly slepovat. Na 500 g těstovin počítejme klidně až 5 litrů vody.
Do vody před varem kápneme trošku oleje, aby se těstoviny nelepily. Pokud vaříme lasagne, může to být až jedna lžíce oleje.
Těstoviny dáváme...
—————
31.08.2010 21:15
Vytisknout článek
Vaječný bílek
Jak ušlehat tuhý sníh
Bílky vyndejte z lednice asi hodinu před použitím, protože se nejlépe našlehají při pokojové teplotě.
Bílek šlehejte v čisté odmaštěné nádobě.
Bílek vám ztuhne rychleji, pokud přidáte špetku soli nebo cukru.
Dělení
Dělíte-li vajíčka, měli...
—————
31.08.2010 21:13
Vytisknout článek
Vánočka
Vánočka se peče při mírné teplotě trouby.
Upečenou vánočku nikdy neskladujeme v igelitovém nebo mikroténovém sáčku, protože by stratila křehkost a vláčnost. Lépe je zabalit vánočku do čisté utěrky na nádobí nebo do látkového ubrousku.
Pokud vánočku nespotřebujeme do 3...
—————
31.08.2010 21:09
Vytisknout článek
Zázvor
Zázvor je koření získávané z oddenkůzázvoru pravého (Zingiber officinale).
Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu.
Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně.
Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i...
—————
Všechny články
—————