Zelná polévka s haluškami
Ingredience
2 l vody, sůl, 1 konzervu bílých fazolí „Heinz“, 6 zrnek pepře, 300 g kysaného zelí, 1 lžíci sádla, 1 cibuli, 2 lžíce hladké mouky, 1 vrchovatou lžičku mleté papriky, 1 velkou bramboru, hrubou mouku, 2 stroužky česneku, 50 g anglické slaniny, na ozdobení zelenou petrželku
Postup
Do 2 litrů vařící osolené vody vsypeme obsah konzervy, přidáme pepř, pokrájené kysané zelí a necháme vařit. Mezitím v pánvi rozpustíme sádlo a necháme zpěnit nakrájenou cibuli. Přidáme dvě lžíce hladké mouky, mletou papriku, promícháme, zalijeme trochou studené vody, vlijeme do vařící polévky, dobře zamícháme a necháme povařit. Nastrouhanou bramboru, smícháme s hrubou moukou a vytvoříme tužší bramborovou směs, kterou přendáme na prkénko. V jiném hrnci přivedeme do varu osolenou vodu, z prkénka oddělujeme nožem kousky těsta a rychle je házíme do vařící vody. Jakmile vyplavou na hladinu, vyjmeme a přendáme je do zelné polévky a taky prolisovaný česnek. Slaninu pokrájíme naproužky orestujeme a přidáme nazávěr do polévky. Můžeme ozdobit zelenou petrželkou.