Sváteční hrachová polévka
Ingredience
250 g hrachu, 1 mrkev, kousek petržele, kousek celeru, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, sůl, čerstvě mletý pepř, majoránku, 100 ml smetany, 100 g šunky, 100 g housky nebo chléb
Postup
Hrách propláchneme a necháme přes noc namočený ve vodě. Nebo použijeme předvařený hrách, který již namáčet nemusíme. Vodu s hrachem přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Všechnu zeleninu nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme. Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme nakrájenou zeleninu a společně chvíli dusíme. Je-li třeba, přidáme k zelenině trochu vody. Tuto zeleninovou směs potom společně s hrachem rozmixujeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zahustíme polévku a povaříme. Nakonec dochutíme prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem a majoránkou. Polévku zjemníme smetanou. Šunku nakrájenou naproužky orestujeme a vložíme do uvařené polévky. Podáváme s kostičkami opečené housky.