Slepičí polévka s drobenkou
Ingredience
2 l vody, 250 g slepičího nebo kuřecího masa, 150 g polévkové zeleniny, sůl, bílý pepř, 1 vejce, 1 lžička rajčatového protlaku, 100 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 2 lžíce zakysané smetany, citrónovou šťávu, svazek zelené petrželky
Postup
Maso a očištěnou zeleninu vcelku zalijeme asi 2 l studené vody, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Než se maso uvaří tak připravíme drobenku. Z jednoho vejce, lžičky rajčatového protlaku a polohrubé mouky vypracujeme tuhé nudlové těsto, které nastrouháme na hrubém struhadle a rozprostřeme na utěrku, (aby drobenka trochu proschla). Když je maso měkké, vývar scedíme, maso obereme a nakrájíme nadrobno. Také uvařenou zeleninu pokrájíme a obojí vrátíme do vývaru, který jsme opět uvedli do varu. Proschlou drobenku přidáme do polévky a vaříme asi 15 minut. Žloutek rozmícháme se smetanou a téměr kekonci vmícháme do polévky. Polévku okyselíme citrónovou šťávou a posypeme nasekanou zelenou petrželkou.