Řýzky v sýrovosmetanové omáčce
Ingredience
4 vepřové kotlety, sůl, pepř, strouhanka, olej
Ingredience na jíšku
20 g hladké mouky, 20 g másla, 1 žloutek
Příprava jíšky
Na pánev dáme rozpustit máslo, přidáme mouku, rozkvedlaný žloutek a za stálého míchání chvilku osmahneme.
Ingredience na omáčku
100 g tvrdého sýra, 2 tavené sýry, 4 dcl mléka, 2 dcl sladké smetany, špetka kari koření, špetka zázvoru, špetka soli
Příprava omáčky a postup
Nastrouháme na jemno tvrdý sýr a s měkkým sýrem, s kari kořením a zázvorem vše dáme rozpustit do mléka. (Můžeme sýry v mléce rozmixovat). Dáme kastrůlek na plotnu a mléko se sýry za občasnějšího míchání rozpustíme až do zhoustnutí. Až zhoustne, můžeme ještě podle libosti dohustit buď měkkým sýrem nebo s připravenou jíškou a ochutíme solí. Potom všechno nalijeme do mixeru a rozmixujeme omáčku. Řízky uděláme běžným způsobem a na talíři hotové řízky podáváme s přelitou omáčkou, s opečenými brambory a švestkovým kompotem.