Polévka z vepřových žebírek se žampióny

26.08.2010 12:50

Polévka z vepřových žebírek se žampióny


Ingredience

 

 
2,1/2 l vody, 300 g vepřových žebírek, sůl, 1 bobkový list, 1 zrnko nového koření, 5 zrnek celého pepře, 100 g mrkve, 60 g kořenové petržele, 60 g celeru, 100 až 200 g žampiónů, 100 g pórku, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 1 cibuli, 50 g hladké mouky, mletý pepř, 1 lžičku vegety, zelenou petrželku

 

Postup

 

 
Vepřová žebírka dáme do studené vody, přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a vaříme až maso na kostech téměř změkne a půjde dobře obrat. Mezitím očistíme zeleninu a žampióny. Kořenovou zeleninu nakrájíme nakostičky, žampióny nakrájíme naplátky, pórek nakolečka. Stroužky česneku necháme vcelku. Jakmile je maso na měkké, vyjmeme všechny kosti z polévky a polévku přecedíme. Vývar uvedeme znovu do varu, přidáme nakrájenou zeleninu, česnek, žampióny a vaříme asi 15 minut dokud nezměkne zelenina. Mezitím obereme maso od kostí, nakrájíme namenší kousky a přidáme do polévky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli nakrájenou nadrobné kostičky osmažíme dorůžova, přisypeme hladkou mouku a uděláme středně tmavou jíšku. Tu rozmícháme ve vlažné vodě, přilijeme do polévky a necháme chvíli provařit. Nakonec dokořeníme mletým pepřem, vegetou, případně solí a nakrájenou zelenou petrželkou.

 

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět