Pár dobrých zásad pro zmrazování

31.08.2010 21:35

Pár dobrých zásad pro zmrazování.

(01.) Rozlišujeme pokrmy mražené (cca -6 °C až -18 °C) a chlazené (cca 4 °C až 10 °C).

(02.) Potraviny určené ke zmrazování musí být čerstvé.

(03.) Předvařené a tepelně upravené pokrmy musí být před mražením prudce zchlazené - zamezí se množení mikroorganismů.

(04.) Nikdy neskladujeme potraviny déle, než je jejich spotřební doba.

(05.) Mrazničku si nikdy nepleteme s chladnou spíží nebo sklepem.

(06.) Pokrmy v mrazničce označíme štítkem s datem a druhem potravin.

(07.) Na balení potravin používáme čistý alobal, mikrotenové sáčky, fólii nebo misky.

(08.) Nikdy nepoužíváme kovové, porcelánové, keramické a skleněné nádoby.

(09.) Do alobalu balíme maso, drůbež, pečivo a chléb.

(10.) Do mikrotenových sáčků balíme maso a předmrazené potraviny.

(11.) Z igelitu vytlačíme nebo vysajeme veškerý vzduch a vzduchotěsně uzavřeme.

(12.) Zeleninu a ovoce zmrazujeme v dávkách, které potřebujeme na jedno použití, nebo tak, aby se jednotlivé dávky daly lehce odebrat.

(13.) Námrazu tlustší než 5 mm ihned odmrazujeme.

Co můžeme zmrazit.

(01.) Tepelně upravenou zeleninu a maso.

(02.) Tučné maso jen na krátký čas.

(03.) Těstoviny, rýži, knedlíky.

(04.) Bramborové kaše.

(05.) Mléčné výrobky.

(06.) Ovoce, ovocné šťávy i dřeň.

(07.) Pečivo a moučníky.

Co nikdy nemrazit !!!.

(01.) Banány.

(02.) Hlávkový salát.

(03.) Jablka a hrušky.

(04.) Křen vcelku.

(05.) Kefír.

(06.) Pokrmy se škrobovou moučkou.

(07.) Pudink.

(08.) Ředkvičky.

(09.) Syrová vejce ve skořápce.

(10.) Syrové brambory.

(11.) Syrovou cibuli.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět



Vytvořte si web zdarma! Webnode