Maďarská květáková polévka
Ingredience
1,1/2 l vody, 1 středně velký květák, sůl, 30 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké mleté papriky, zelenou petrželku, 3 lžíce smetany
Postup
Květák rozdělíme na menší růžičky, propláchneme, vložíme do 1,1/2 litru osolené vody a uvaříme ho dopoloměkka. Zatímco se polévka vaří, připravíme jíšku z másla a hladké mouky. Kekonci přimícháme mletou papriku a ihned odstavíme z plotny. Jíšku rozředíme vlažnou vodou, rozmícháme, aby v ní nezůstaly žmolky, vlijeme do polévky, znovu promícháme a necháme povařit asi 10 minut. Zelenou petrželku jemně nakrájíme a spolu se smetanou přidáme těsně před koncem přípravy.