Kroupová polévka s kapustičkami
Ingredience
200 g růžičkové kapusty, 300 g kostí od uzeného masa, 100 až 150 g krup č.10, zmrazená zeleninová směs se žampióny, 1 cibule, 1 česnek, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový list, 1 lžička Vegety, sůl
Postup
Kroupy propláchneme a namočíme alespoň na 2 hodiny do 3 l studené vody (lépe přes noc). Nemusí to být nutně kroupy č. 10, mohou být i menší. Asi 2 hodiny předtím, než chceme mít polévku hotovou, začneme kroupy vařit. Do vařící vody přidáme kosti od uzeného masa (jsou lepší s kousky masa), celý pepř, nové koření a bobkový list. Vaříme společně asi 1 hodinu mírným varem. Kosti z polévky vytáhneme, obereme, nakrájíme a pokrájené kousky masa vrátíme zpě do polévky. Potom polévku osolíme a přisypeme zmraženou zeleninovou směs se žampióny (nemusí to být ani celý sáček zeleniny, záleží na tom, jak chceme mít polévku hustou). Zeleninu samozřejmě před použitím nerozmrazujeme. Přidáme oloupanou a nakostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Nakonec si očistíme růžičkovou kapustu, opláchneme ji, jednotlivé růžičky rozdělíme na čtvrtky a přidáme do vařící polévky. Nyní už dovařujeme polévku odkrytou, aby kapustičky nezhořkly. Jakmile jsou kapustičky měkké, dochutíme polévku vegetou. (Rozpočet polévky je na 10 porcí !!!).