Králík v černé omáčce

Ingredience
4 králičí stehna, sůl, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 5 kuliček černého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 lžička sušeného tymiánu, 80 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 5 lžic povidel, 10 sušených švestek, 2 lžíce cukru, 2 lžíce strouhaného perníku, 1 lžíce citrónové šťávy, hrst oloupaných mandlí
Postup
Králičí stehna uvaříme v osolené vodě společně s nakrájenou kořenovou zeleninou a kořením téměř do změknutí. Uvařené maso vyjmeme a udržujeme v teple. Vývar přecedíme a použijeme ho jako základ pro omáčku. Nejdřív připravíme z másla a mouky světle zlatou jíšku. Jíšku rozředíme vývarem, přimícháme povidla necháne až se rozpustí a mícháme. Potom přidáme nakrájené sušené švestky, cukr, nastrouhaný perník a omáčku asi 15 minut provaříme. Potom za stálého míchání přidáváme po kapkách citrónovou šťávu. Omáčku ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl nebo cukr. Chceme-li omáčku hladkou, můžeme ji rozmixovat, (nevadí-li nám kousky sušených švestek, potom nemusíme). Na konec přimícháme mandle, do omáčky vložíme maso a necháme prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem a ozdobíme plátkem citrónu.