Králičí stehna na černém pivě se slaninou

03.09.2010 16:29

Králičí stehna na černém pivě se slaninou


Ingredience

1 cibule, 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 4 ks králičích stehen, sůl, 60 g anglické slaniny, 6 lžic oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 30 g krystalového cukru, 1 citrón, 5 kuliček černého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 20 g švestkových povidel, 1 lžíce octa, 150 ml černého piva, 500 ml vody, 20 g másla, 40 g hladké mouky, 50 g brusinkového kompotu (nebo džemu)

Postup

Cibuli i kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Králičí stehna opláchneme, osušíme, posolíme, prošpikujeme anglickou slaninou a po obou stranách prudce opečeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme je a uchováme v teple. Na témž oleji orestujeme pokrájenou zeleninu, přidáme rajčatový protlak, cukr, citrón, všechno koření, švestková povidla, promícháme a znovu orestujeme. Poté zastříkneme octem, zalijeme pivem, v případě potřeby i trochou teplé vody a krátce povaříme. Vložíme opečená králičí stehna a pod pokličkou dusíme do měkka. V případě potřeby podléváme vodou. Mezitím připravíme z másla a mouky světlou jíšku (nebo použijeme hotovou jíšku). Měkké maso vyjmeme a do šťávy přidáme jíšku rozmíchanou s několika lžících vody, rozšleháme metličkou, dosolíme a provaříme. Do omáčky přidáme polovinu připraveného brusinkového kompotu (zbytek si necháme na ozdobení). Na talíři stehno polijeme omáčkou a ozdobíme plátkem citrónu s brusinkami. Jako příloha jsou vhodné houskové nebo špekové knedlíky.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět