Kachna v pomerančové omáčce

01.09.2010 18:10

Kachna v pomerančové omáčce


Ingredience

1 kachna, sůl, 1 lžička hrubě drceného tymiánu, 2 lžíce oleje, pepř, 1 pomeranč do kachny, 1 pomeranč na kůru a na šťávu do omáčky, 1 pomeranč k obložení talíře, 2 jablka, 1 bobkový list, 1 sklenka bílého vína, 1 lžíce polohrubé mouky, šťáva z 1 pomeranče, 1 lžička hrubě nastrouhané pomerančové kůry, 1 lžíce hrubě nasekaných mandlí

Postup

Kachnu dobře omyjeme, necháme okapat, osušíme a osolíme zevnitř i na povrchu. Tymián smícháme s olejem a tím také kachnu na povrchu a uvnitř potřeme, pepříme, uvnitř ji naplníme dílky z jednoho pomeranče a oloupaných jablek smíchaných s bobkovým listem, otvor uzavřeme jehlou na závitky a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C.Při pečení občas kontrolujeme a kachnu poléváme vypečenou šťávou. Pokud je vypečené šťávy hodně, pak ke konci pečení část odlijeme. Téměř hotovou kachnu podlijeme vínem a dopečeme v odkrytém pekáči, (aby na povrchu pěkně zčervenala). Potom kachnu vyjmeme z pekáče, ale uchováme v teple. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Do omáčky přidáme šťávu z pomeranče, nastrouhanou pomerančovou kůru a přisypeme nasekané mandle. Kachnu rozporcujeme, každou část obložíme plátky pomeranče a polijeme připravenou omáčkou. Podáváme s rýží nebo s chlebem, ale chutná i s bramborem posypaným zelenou petrželkou.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět