Kachna s pomerančovou šťávou

01.09.2010 18:13

Kachna s pomerančovou šťávou


Ingredience

50 g slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 1 menší petržel, 1 kousek celeru, kachní játra, sůl, 1 kachnu, vývar z masoxu, 3 kuličky celého pepře, 3 kuličky nového koření,1 bobkový list, 3 hřebíčky, 3 kuličky jalovce, 3 rajčata, 2 lžíce brusinkového kompotu, 3 pomeranče, pomerančová kůra, 200 ml portského vína, 1 lžíce hladké mouky

Postup

V pánvi roztavíme nakrájenou na kostičky slaninu, potom na ní osmahneme do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Do osmažené zeleniny přidáme na kousky nakrájená kachní játra, která rovněž osmažíme, pak zalijeme vývarem z masoxu, vložíme osolenou kachnu, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, jalovec, potom rajčata nakrájená na plátky (nebo trochu rajčatového protlaku), trochu brusinkového kompotu, šťávu ze dvou pomerančů, trochu nastrouhané pomerančové kůry a podlijeme portským vínem. Kachnu dusíme za neustálého polévání šťávou, dokud není měkká. Pak ji vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, povaříme a přecedíme přes jemné síto. Na konec přidáme ještě 100 ml portského vína, a pomeranč bez kůry a jader. Kachnu naporcujeme a vložíme zpět do šťávy, (aby nabyla definitivní chutě). Podáváme s vařenými brambory.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět