Kachna s jablečným zelím

01.09.2010 18:14

Kachna s jablečným zelím


Ingredience

1 kachna, sůl, kmín, 1 kg červeného zelí, 2 nakyslá jablka, 1 cibule, 20 g másla, 4 hřebíčky, 1 svitek skořice, 250 ml jablečné šťávy, 200 ml vody, 4 lžíce octa, 1 lžička cukru, 1 lžíce rybízové zavařeniny, 1 hruška a 4 lžičky brusinkové zavařeniny na ozdobení

Postup

Kachnu potřeme uvnitř i zevnitř solí, položíme prsy dolů do pekáče, kde je na dně asi 3 mm vody. Pokmínujeme, pekáč přikryjeme a pečeme v troubě. Během pečení občas pokapeme vypečeným tukem, poslední 1/2 hodinu pečeme nepřikrytou. Ze zelí odstraníme košťál a nakrájíme ho na hrubší proužky o šířce asi 1 cm. Jablka rozkrojíme na čtvrtky (neloupeme), odstraníme jádřince a nakrájíme na větší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na hrubo. Na rozpuštěném másle orestujeme cibuli, přidáme nakrájené zelí, kousky jablek a společně chvíli podusíme. Potom zelí osolíme, přidáme hřebíčky a celou skořici, přilijeme jablečnou šťávu, vodu a zelí dusíme pod mírně odklopenou pokličkou asi 50 minut. (Téměř všechna tekutina by se měla odpařit, pokud tomu tak není, tak ji zcedíme). Přidáme ocet, cukr, rybízovou zavařeninu, promícháme a podle chuti přisolíme. Před servírováním necháme zelí asi 10 minut odstát. Jako příloha bramborový knedlík s jablečným zelím nebo opečené brambory. Ozdobíme dílkem čerstvé hrušky a brusinkovou zavařeninou.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět