Kachna s černou omáčkou

01.09.2010 18:15

Kachna s černou omáčkou


Ingredience

1 kachna, sůl, 2 cibule, 150 g slaniny, 50 g másla, 100 g perníku na strouhání, 100 g tvrdého chleba, 1 malá sklenice rybízového kompotu, 1/2 citrónu a pár mandlí na ozdobení

Ingredience na marinádu

2 láhve černého piva, 5 zrnek pepře, 5 bobkových listů, 5 zrnek nového koření, 5 hřebíčků, 1 lžička tymiánu, trochu zázvoru

Postup

Začneme den předem s přípravou marinády. Pivo vlijeme do kastrolu, přidáme všechno koření, necháme přejít varem a dáme vychladnout. Kachnu důkladně opláchneme, osušíme a rozdělíme na porce. Každou část potřeme solí a vložíme do marinády. (Všechno maso by mělo být ponořené). Nádobu přikryjeme a necháme přes noc marinovat v chladnu. Druhý den začínáme s přípravou masa (asi 3 hodiny před podáváním). Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme v pekáči, přidáme máslo, nakrájenou cibuli a za občasného míchání orestujeme. Na tento základ vložíme porce kachny, zalijeme marinádou, přikryjeme pekáč, vložíme do trouby a necháme dusit do měkka. Zatím nastrouháme perník a tvrdší chleba na jemném struhadle a odcedíme šťávu z rybízového kompotu. Měkké maso vyjmeme z pekáče, šťávu z pod masa přelijeme do kastrolu a maso do pekáče vrátíme. Pekáč přikryjeme, udržujeme v teple, (ale do trouby nevracíme). Šťávu z masa zahříváme, přidáme do ní asi dvě třetiny rybízového kompotu bez šťávy, nastrouhaný perník a chleba. Zvolna vaříme, pokud se všechny suroviny nerozvaří na omáčku. (Omáčka by měla být dostatečně hustá), pokud není, zahustíme ještě trochou nastrouhaného chleba. Hotovou omáčku rozmixujeme, přecedíme přes síto (odstraní se tak zrníčka z rybízu a koření) a nalijeme na porce kachny do pekáče. Nepřikrytý pekáč vložíme do mírně teplé trouby (stačí teplota, která tam zbyla po dušení masa) a necháme ještě asi 1/2 hodiny rozležet. Podáváme s bramborovým knedlíkem, ozdobíme lžičkou rybízu, plátkem citrónu a případně nudličkami mandlí.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět