Hovězí v rajské omáčce

Ingredience
750 g zadní hovězí, 2 větší cibule, 2 bobkové listy, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, sůl
Na omáčku
2 mrkve nastrouhané nahrubo, 1 mrkev najemno, nakrájená nebo nastrouhaná 1 cibule, 2 bobkové listy, celé nové koření a pepř, hladká mouka, rajčata v konzervě krájená nebo celá, 500 g rajčatové pyré (nikoli rajský protlak !!!, (nebo dejte dvě konzervy rajčat), 100 g másla (nebo zlatá haná), špetka mleté skořice, cukr, sůl a pepř, mléko nebo smetanu
Postup
Do vroucí vody s cibulí a na větší kusy nakrájenou zeleninou a kořením přidáme maso v celku. Vaříme dokud není maso měkké, asi 1,5 hodiny. (Měkké maso zatím necháme ve vývaru, potom ho budeme krájet na plátky). Na másle osmahneme cibuli společně s nastrouhanými mrkvemi, bobkovými listy, novým kořením a pepřem. Smažíme přibližně 2 minuty, potom posypeme 2 lžícemi hladké mouky a ještě 1 minutu smažíme. Zalijeme trochu vývarem z masa (asi 2 naběračky) a přivedeme k varu. Pak přidáme celou konzervu rajčat a rajčatové pyré, skořici, asi 2 lžičky cukru a vaříme 15 minut, až se rajčata rozpadnou. A podle potřeby přiléváme vývar. Nakonec vybereme všechno koření, přidáme trochu mléka nebo smetany na zjemnění chuti a to vše rozmixujeme. (Od mrkve dostane krásnou barvu a díky použití rajčat místo protlaku má i úplně jinou chuť než obvykle). Podáváme s houskovým knedlíkem.