Hovězí kostky s knedličky

01.09.2010 15:41

Hovězí kostky s knedličky


Ingredience

750 g hovězího masa na guláš, 4 cibule, olej (sádlo)) 4 zrnka pepře, 4 zrnka nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžíce mleté papriky, sůl

Postup

Maso, umejeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky. V papiňáku rozpálíme asi 4 lžíce oleje (sádla), přidáme maso a hned zamícháme. Jakmile maso zesvětlá na všech stranách, přidáme všechno koření, osolíme a přilijeme vodu (množství vody volíme podle velikosti papiňáku). Hrnec uzavřeme a dusíme asi 40 minut. Mezitím připravujeme knedlíčky. Odvážíme přílušné množství mouky, přidáme celé vajíčko, asi 200 ml mléka (lze nahradit i vodou) a sůl. Vařečkou spojíme v těsto (mělo by vzniknout poměrně tuhé a méně poddajné těsto, které se musí ještě zpracovat rukama na pomoučeném vále). Hotové těsto rozdělíma na 6 dílů, z každého vyválíme váleček o síle asi 15 až 20 mm. Z těchto válečků odkrajujeme kousky o délce asi 10 mm. Rozkrájíme všechny válečky, snažíme se, aby se nám kousky těsta neslepovaly. Dáme vařit vodu do většího kastrolu nebo hrnce (zhruba jako na špagety), osolíme a když se voda vaří, vhodíme do ní co nejrychleji všechny knedlíčky. Lehce zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu a aby se případně slepené kousky oddělily od sebe. Přivedem opět do varu a vaříme asi pět minut. Potom přecedíme přes síto a necháme odkapat. Papiňák otevřeme a maso dodusíme v otevřeném hrnci tak, aby zůstalo pouze velmi málo šťávy. Přestaneme ohřívat a do hrnce přisypeme hotové knedlíčky. Dobře promícháme, aby se všechny knedlíčky obalily šťávou z masa. Jako přílohu podáváme dušené zelí.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět