Fazole

01.09.2010 09:05

Fazole

Pod názvem „fazole" se na středoevropských trzích nabízejí různé druhy.

Uchovávání.

Čerstvé zelené fazolové lusky lze v ledničce uchovávat až tři dny. V žádném případě byste je neměli chladit příliš, protože jinak se rychle vysuší.

Pokud máte v úmyslu fazole mrazit, doporučujeme následující postup: zeleninu na chvíli vložte do mírně vroucí osolené vody (předvaření), nechte okapat, osušte ubrousky a poté zmrazte.

Dobře zabalené luštěniny vydrží až rok.

Druhy.

Pod názvem „fazole" se na středoevropských trzích nabízejí různé druhy:

Jednak jsou to fazole, u nichž se konzumuje dužinatá část, například zelené fazolky, zahradní fazole, popínavé fazole a žluté fazole.

Dále existují druhy fazolí, u nichž se používá zralý, usušený klíček, jako jsou sójové boby, fazole mungo, bílé fazole nebo fazole kidney.

Zbarvení.

Při nákupu byste se měli vyhnout fazolím se skvrnami po spálení - nemají aroma. Zežloutlé fazole jsou přezrálé a suché.

Příprava.

Před jejich dalším zpracováním fazole vložte asi na jednu minutu do mírně vroucí osolené vody (předvaření) a poté je zchlaďte studenou vodou. Tak si uchovají barvu a nerozvaří se.

Jako syrová strava jsou fazole zcela nevhodné. Obsahují kyselinu kyanovodíkovou, která se odbourá teprve vařením.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět