Dušené srbské čufty

03.09.2010 12:22

Dušené srbské čufty


Ingredience

500 g mletého masa (vepřové+hovězí), 50 g veky (housky), 1 lžíci vody, 2 vejce, sůl, 800 g cibule, 2 lžíce sádla, 1 pálivá paprika nebo feferonka, 300 g rajčat

Postup

Veku rozdrobíme a pokapeme jednou lžící vody. Po chvíli ji rozmačkáme vidličkou na malé kousky. Přidáme pomleté maso, vejce, rovnou lžičku soli a masovou směs velmi dobře promícháme. Vlhkýma rukama z ní vytvarujeme kuličky velikosti vlašských ořechů a než si připravíme další suroviny, uložíme je do chladničky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na sádle ji osmažíme do zlatova a přendáme do pekáčku, ve kterém budeme maso připravovat. (Pekáček by měl být tak velký, aby se do něj masové kuličky vešly v jedné vrstvě). Cibuli v pekáčku promícháme s jemně nakrájenou paprikou nebo feferonkou a rovnoměrně rozdělíme po celém dně nádoby. Na to poklademe masové kuličky. Poslední vrstvu tvoří tenké plátky rajčat. Toto všechno podlijeme vodou tak, aby byly masové kuličky asi z poloviny ponořeny. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme tak dlouho, dokud se veškerá šťáva nevypeče. (Trvá to třeba dvě hodinky, takže to chce trpělivost, ale není to třeba nijak moc hlídat ani podlévat). Podáváme s chlebem, vhodným doplňkem je třeba hlávkový salát.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět