Cuketové smaženky
Ingredience
800 g cukety, sůl, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžička provensálského koření, bílý mletý pepř, 4 lžíce hladké mouky, strouhanka, olej, na ozdobení malá rajčata a citrón
Postup
Cuketu (nejlepší je středně velká) důkladně omyjeme a nakrájíme asi na 1 cm široká kolečka. Kulatým tvořítkem vykrojíme z cuket středy. Cukety osolíme a necháme asi 10 minut odležet, (většinou pustí trochu vody), kterou odstraníme a cukety osušíme. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme provensálské koření, bílý mletý pepř, sůl, hladkou mouku a vidličkou vyšleháme hladké řidší těstíčko. Cukety namočíme do těstíčka, necháme okapat a na konec je obalíme ve strouhance. V rozpáleném oleji je potom na obou stranách prudce opečeme. Podáváme je teplé s vařenými brambory nebo bramborovou kaší, ozdobené plátky citrónu a malými červenými rajčátky.