Český hospodský guláš

31.08.2010 16:32

Český hospodský guláš


Ingredience

 

1,5 kg předního hovězího masa z kližky nebo plecka, nakrájené na větší kostky, 800 g cibule, na stejnoměrné kostičky, 1 až 2 lžíce rajčatové pyré (není nutné), 1 až 2 lžičky hladké mouky nebo 1 větší brambor na zahuštění, rostlinný olej nebo sádlo na osmahnutí cibule a rajčatového pyré, česnek, paprika, chilli paprička (není nutná), čerstvá nebo sušená majoránka, pepř, sůl

Postup

 

V širokém kastrole ohřejeme tuk a cibuli osmahneme až nabude zlatohnědé barvy; začne, jak se říká, tak trochu "chřestit". Pokud jsme náhodou použili příliš mnoho tuku, můžeme ho odlít. Přidáme papriku, případně rajský protlak, a základ trochu podlijeme. Na základ nasypeme maso, promícháme, aby se v základu dobře obalilo, poprášíme ještě trochou papriky, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou čerstvou, nebo dlaněmi promnutou suchou majoránku. Dobře vše znovu promícháme, snížíme plamen, přikryjeme pokličkou a necháme velmi zvolna dusit tak, aby šťáva jen malinko probublávala. Pokud chceme zahušťovat guláš moukou, necháme šťávu úplně odvařit až do základu (červeně zbarvený tuk vystoupá nahoru), pak poprášíme moukou a dobře promícháme. Nesmíme však zahušťovat nadměrným množství mouky; a také bychom to neměli dělat až v závěru dušení. Jakmile maso zaprášíme musíme okamžitě podlít trochou vařící vody, jinak by se základ připálil. Pak podléváme podle potřeby, ale vždy jen malým množstvím tekutiny. Můžeme zahušťovat také škrobem z brambor. Bramboru nastrouháme přímo do guláše na jemných okách struhadla. Brambora se rozvaří a její škrob zahustí pokrm během několika minut. Proto ji přidáváme až kdy je maso téměř měkké. Pokud je šťáva ještě málo hustá, necháme ji bez pokličky odpařovat, tím se zahustí a chuť guláše se navíc zvýrazní. Na závěr dochutíme solí, pepřem, případně lisovaným česnekem nebo chuť zostříme chilli papričkou. Podáváme s houskovým knedlíkem, nebo s tmavým chlebem.
Design by Jozef Pataky

—————

Zpět



Tvorba webu zdarma s Webnode Webnode