Černý guláš

Ingredience
1 kg hovězí kližky nebo zadní, 1 černé pivo, 4 cibule, 4 stroužky česneku, 1 feferonku, 1 lžíci mleté sladké papriky, patku staršího chleba, olej, 1lžíci majoránky, mletý pepř, sůl
Postup
Cibuli, česnek oloupeme a nahrubo nakrájíme. Na větší kostky nakrájíme také maso. V kastrolu rozpálíme olej a necháme na něm zezlátnout nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme maso a orestujeme. Jakmile se zatáhne, osolíme ho, přidáme mletý pepř, majoránku, mletou papriku a pokrájenou feferonku. Promícháme a po dvou minutách zalijeme asi 2 až 3 dcl černým pivem. Opět promícháme, kastrol přikryjeme, zmírníme příkon tepla a pomalinku dusíme. Guláš by měl pouze zvolna probublávat. Občas zkontrolujeme a podle potřeby podlijeme zbývajícím pivem. Když je maso skoro měkké, přidáme nastrouhaný chléb, promícháme, necháme dále dusit, až se drobečky chleba rozpustí a vznikne krásná hustá tmavá omáčka. Podáváme s knedlíkem nebo s čerstvým chlebem.