Burgunská hovězí pečeně

31.08.2010 16:37

Burgunská hovězí pečeně


Ingredience

 

1 kg hovězího zadního masa, 50 g slaniny s kůží, 150 g margarínu, 150 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 30 g brusinkového kompotu, 50 g rajčatového protlaku, 50 g citrónu, 100 g hladké mouky, 20 g cukru, 3 g divokého koření bez tymiánu, 50 g octa, 30 g soli, 50 g červeného vína

Postup

 

Maso v celku protkneme slaninou, osolíme a necháme asi jednu hodinu odležet. V rozpuštěném tuku osmažíme do hněda očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli na kolečka nakrájenou a současně s jednou třetinou cukru. Základ dostane hnědou barvu. V základě prudce opečeme připravené maso, zalijeme trochou vody, přidáme rajčatový protlak, citrón na slabé plátky, divoké koření, ocet a pod pokličkou dusíme do měkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vodou. Měkké maso vyndáme, šťávu necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou a při stálém míchání usmažíme do zlatova. Pak zalijeme základ vlažnou vodou tolik, aby šťáva byla přiměřeně hustá. Ochutíme zbývajícím cukrem a brusinkovým kompotem. Necháme ještě nejméně jednu hodinu vařit, aby se mouka dobře rozvařila. Omáčka je pak hladká a jemná. Převařenou omáčku přecedíme, přidáme červené víno a necháme ještě jednou přejít varem. Maso nakrájíme a přeléváme na talíři omáčkou. Podáváme s houskovými knedlíky.
Design by Jozef Pataky

—————

Zpět