Bratislavské roštěnka
Ingredience
4 hovězí roštěnky, sůl, 1 cibule, sádlo, trochu vody na podlití, 2 lžíce hladké mouky na jíšku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 150 ml smetany, půl mrkve, kousek celeru, 1 lžíce sterilovaného hrášku, sterilovaná okurka
Postup
Roštěnky naklepeme, po obvodu lehce nařízneme, osolíme a necháme chvíli odpočinout. Nakrájíme cibuli, kterou lehce orestujeme na kousku sádla, pak vložíme roštěnky a prudce je opečeme po obou stranách. Potom je podlijeme trochou vody a dusíme. Během dušení je občas obracíme a podléváme vroucí nebo horkou vodou. Měkké roštěnky vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou ze zbylého sádla a mouky, důkladně rozmícháme, přidáme rajčatový protlak a dobře provaříme v hustou omáčku, kterou zjemníme smetanou, procedíme, přidáme do ní na nudličky nakrájenou vařenou mrkev a vařený celer, okapaný hrášek a na nudličky nakrájenou okurku. Podle chuti osolíme, maso vrátíme do omáčky a krátce společně podusíme. Jako přílohu můžeme zvolit různě upravenou rýži, brambory nebo těstoviny.