Banány

01.09.2010 09:53

Banány

Uchovávání.

Banány vydrží při pokojové teplotě až jeden týden.

Banány neuchovávejte v ledničce; slupka v chladnu ošklivě zčerná, ovoce ztratí aroma a rychle se zkazí.

Banány neskladujte společně s jablky nebo pomeranči, protože v jejich sousedství zhnědnou. To lze ovšem využít i pozitivně: banány, které jsou určeny k rychlé spotřebě, vložte do misky na ovoce společně s jablky. Po jednom až dvou dnech získají plnou chuť.

Nakrájené banány nezhnědnou, pokapeme-li je citronem.

Zelené banány také rychle dozrávají, pokud je zabalíte do novinového papíru a necháte uležet jeden až dva dny při pokojové teplotě.

Zralost.

Banány by měly mít sytě žlutou barvu a na omak by měly být pevné. Hnědá místa a skvrny neznamenají nutně závadnou kvalitu. Ovšem zbarvení slupky do černa již znamená, že ovoce je přezrálé.

Mírnění účinku pikantních pokrmů.

Po konzumaci velmi ostrých pokrmů představuje banán ideální dezert. Fruktóza a škrob okamžitě zmírní pálivé účinky v ústech.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět