Baklažán

01.09.2010 09:57

Baklažán

Baklažánové pyré získá zvláště výrazné aroma, pokud baklažány zabalíte do alobalu a budete je péci asi 25 minut v troubě při 180 °C.

Smažení.

Baklažány omyjte, nakrájejte na plátky, posypte solí a nechte je asi 10 minut odležet. Poté vymačkejte vodu, kterou pustily, včetně soli, do utěrky.

Abyste zabránili tomu, že při smažení zbytečně nasáknou tukem, vhoďte připravené plátky nejdříve asi na minutu do osolené vroucí vody. Vyjměte, zchlaďte studenou vodou, nechte okapat a smažte v troše tuku.

Uchovávání.

Baklažány ukládejte na tmavé, chladné místo s teplotou asi 10 °C. Vydrží vám tak až jeden týden.

Pyré.

Baklažánové pyré získá zvláště výrazné aroma, pokud baklažány zabalíte do alobalu a budete je péci asi 25 minut v troubě při 180 °C. Během pečení totiž chuťové látky přejdou ze slupky do dužiny. Podušený baklažán rozkrojte napůl a vydlabejte měkkou dužinu.

Nákyp.

Nákypy, které upravujete tepelně déle než 30 minut, byste měli nejdříve přikrýt pokličkou, alobalem nebo fólií na pečení a nakonec péci 10 až 15 minut bez přikrytí. Vysušení předejdete, pokud nákyp pokladete kousky másla nebo přelijete směsí sýra, másla a smetany či creme fraîche.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět