Ananas

01.09.2010 10:03

Ananas

Dužina čerstvého ananasu obsahuje enzym bromelin, který rozkládá tuky. Ten způsobuje srážení šlehačky a zabraňuje tuhnutí želatiny.

Dužina čerstvého ananasu obsahuje enzym bromelin, který rozkládá tuky. Ten způsobuje srážení šlehačky a zabraňuje tuhnutí želatiny.

Při přípravě ananasové želatiny, například u sladkostí a krémů, je tedy třeba používat agar-agar nebo pektin. Dále doporučujeme, abyste čerstvý ananas a šlehačku kombinovali teprve těsně před podáváním pokrmů.

Díky svým zvláštním vlastnostem se ananas někdy používá ke zjemnění masa. My vám to nedoporučujeme: ananas způsobuje u masa houbovitou konzistenci, maso ztrácí chuť a začne se působením enzymu rozpouštět. Je to něco podobného jako rozkládání masa. Proto je tento způsob přípravy masa v Německu zakázán.

Pro zajímavost.

U dietních programů se doporučuje nahradit jedno jídlo denně čerstvým ananasem. Toto ovoce obsahuje hodnotné minerální látky (například draslík a vápník), vysoký podíl vody, málo kalorií a bromelin navíc podporuje odbourávání tuků.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět