
Římský hrnec
31.08.2010 21:22


Římský hrnec

Pokyny pro vaření v římském hrnci.
Před každým použitím ponoříme hliněnou nádobu na cca 15 minut do studené vody.
Hliněná nádoba je i přes vypálení porézní, póry nasáknou vodou, která z něho během tepelné úpravy uniká, čímž zajišťuje pokrmu dostatečnou potřebnou vlhkost.
Zároveň namočení nádoby neutralizuje veškeré vůně, které do hrnce póry nasákly během předchozího vaření.
Vodu z nádoby vylijeme, naplníme potravinami a vložíme do studené trouby na nejnižší rošt.
Plynovou troubu zahříváme velmi pomalu.
Římský hrnec nelze používat na elektrickém plotýnce či plynovém hořáku.
Připravovaný pokrm se v římském hrnci nepřipálí a nevysuší, budeme-li i přesto přilévat tekutinu, která musí být horká.
Náhlá změna teplota by mohla způsobit prasknutí nádoby.
Naopak do studené nádoby lijeme pouze studenou vodu.
Pokrm připravovaný v římském hrnci získá na kouzlu, budeme-li jej také v téže nádobě servírovat na stůl.
Vaření v římském hrnci bude trvat o 20 až 25 minut déle než jsme zvyklí.
Křupavé kůrky na mase docílíme solí a pepřem či jiným mletým kořením. Pokrm ničím nezakrýváme.
Při mytí hliněné nádoby nepoužíváme saponáty a drátěnky.
—————