Římský hrnec

31.08.2010 21:22

Římský hrnec

Pokyny pro vaření v římském hrnci.

Před každým použitím ponoříme hliněnou nádobu na cca 15 minut do studené vody.

Hliněná nádoba je i přes vypálení porézní, póry nasáknou vodou, která z něho během tepelné úpravy uniká, čímž zajišťuje pokrmu dostatečnou potřebnou vlhkost.

Zároveň namočení nádoby neutralizuje veškeré vůně, které do hrnce póry nasákly během předchozího vaření.

Vodu z nádoby vylijeme, naplníme potravinami a vložíme do studené trouby na nejnižší rošt.

Plynovou troubu zahříváme velmi pomalu.

Římský hrnec nelze používat na elektrickém plotýnce či plynovém hořáku.

Připravovaný pokrm se v římském hrnci nepřipálí a nevysuší, budeme-li i přesto přilévat tekutinu, která musí být horká.

Náhlá změna teplota by mohla způsobit prasknutí nádoby.

Naopak do studené nádoby lijeme pouze studenou vodu.

Pokrm připravovaný v římském hrnci získá na kouzlu, budeme-li jej také v téže nádobě servírovat na stůl.

Vaření v římském hrnci bude trvat o 20 až 25 minut déle než jsme zvyklí.

Křupavé kůrky na mase docílíme solí a pepřem či jiným mletým kořením. Pokrm ničím nezakrýváme.

Při mytí hliněné nádoby nepoužíváme saponáty a drátěnky.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět



Tvorba webu zdarma s Webnode Webnode