Plněná očka z makrel se sýrem

Ingredience
800 g filetů z makrel (na grilování), sůl, 3 lžíce olivového oleje, jehly na závitky, 1 vejce, směs koření na ryby (mořské), 1 pórek, 3 lžíce nastrouhaného sýra
Postup
Po odmražení filetů z makrel, vymačkáme vodu a utřeme papírovými utěrkami do sucha. Potom jednotlivé filety po obou stranách osolíme. Na prkénku je nožem upravíme do dlouhých pruhů, odřezky a malé kousky dáme stranou. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem. Každý pruh masa stočíme do volného očka a propíchneme jehlou na závitky. Vložíme do zapékací misky. V misce rozšleháme vejce se špetkou soli a se lžičkou koření na ryby. Přidáme nakrájené zbytky rybího masa a jemně nakrájený pórek. Promícháme a touto rybí směsí naplníme připravená rybí očka v zapékací misce. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme to trouby vyhřáté na 200 °C, nepřikrýváme a zapékáme asi 15 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou a s hranolkami.
Poznámka
Jde o jednoduchou úpravu rybího masa. Základem jsou filety z makrel (podlouhlé pruhy rybího masa bez kostí), ale mohou být i z jiných druhů ryb. Pokud je kupujeme zmražené, necháme je rozmrazit, opláchneme je a osušíme. Nejlépe to jde papírovými utěrkami, mražené ryby obsahují hodně vody a je vhodné je při osušování trochu zmáčknout a vodu vymačkat. Filety z makrel na grilování jsou běžně k dispozici, pro čtyřčlennou rodinu stačí 2 balení (tj. 800 g). S náplní můžete různě upravovat. Místo pórku dát třeba naťovou cibulku, místo koření na ryby použít jiné vhodné koření nebo zelené bylinky.