
Pepř
31.08.2010 21:32


Pepř

Pepř patří mezi nejuniverzálnější koření na celém světě. Je známo téměř 1600 druhů pepře, ale jako koření se používá asi 6 druhů. Ty rostou především v jižní Asii.
Pepř používali už staří Římané.
Nejčastěji se používá pepř černý, bílý a zelený - a to celý i mletý.
Jednotlivé barevné variety pocházejí z jedné rostliny pepřovníku černého.
Černý pepř se získává sklizní nedozrálých (zelených) bobulí, které procházejí fermentací.
Po usušení mají bobule pepřovníku svraštělý povrch a hnědočernou až černou barvu.
Pepř bílý: bobule se sklízejí zcela zralé (červené), kdy se vnější dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu.
Po namočení se vnější vrstva odstraní drcením a třením, bílé zrno se znovu suší a jeho výsledná barva je žlutošedá.
Chuť a vůně bílého pepře je daleko jemnější než u pepře černého.
Zelený pepř se sklízí nezralý, stejně jako černý pepř, ale bobule se pouze suší.
Potkáte-li někde "cayenský pepř", pak tento není pepřem v pravém slova smyslu. Jedná se o suché, drobné a ostře pálivé chilli papričky. Název získalo podle přístavu Cayenne ve francouzské Guayaně, odkud se chilli dříve hodně vyváželo.
Pepř obsahuje ostře chutnající pryskyřici, silici a alklouid piperin, který dráždí sliznici a podporuje trávení.
V mírných dávkách dráždí příznivě sliznici žaludeční a pravděpodobně i poněkud stimuluje srdeční činnost.
Působí močopudně a kladně ovlivňuje metabolismus. Ovšem ve větších dávkách škodí.
—————