Pečené kuře s máslem

Ingredience
1 kuře, 100 g másla, trochu vývaru, sůl
Postup
Omyte kuře osušíme, osolíme na povrchu i v břišní dutině. (Nejjednodušší je solení navlhčenými prsty, namočenými v soli). Potom kuřeti překřížíme konce stehenních kostí a svážeme s režnou nití, (zabráníme vysychání břišní dutiny při pečení. Křídla jsou obvykle již vykloubena nazad, takže není třeba je upravovat). Na pekáči (doporučuji průhledný např. z jenského skla) rozehřejeme máslo a položíme na něj kuře prsíčky dolů, dáme do trouby a pečeme. Při pečení kuře občas kontrolujeme, poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťáve trochu vývaru. Před dopečením kuře obrátíme, potřeme je máslem, aby dostalo pěkný lesk a necháme ho zčervenat. Kuře pečeme zhruba 1 hodinu (záleží na velikosti kuřete). Dbáme na to, aby bylo dostatečně propečené i uvnitř, (proto že nedopečené kuře může znamenat nákazu salmonelou). Hotové kuře rozporcujeme, dáme na nahřátou mísu nebo talíř a ozdobíme hlávkovým salátem. Jako příloha se nejčastěji ke kuřeti podávají brambory v nejrůznějších úpravách (vařené, opečené, bramborová kaše), ale i rýže. Vhodným doplňkem je i ovocný kompot.