Pečené kuře s mandlovou nádivkou

Ingredience
1 větší kuře, 100 g mandlí, 100 g šunkového salámu, 4 vejce, 4 starší housky, 100 g másla, citrón, pažitka, sůl
Postup
Nejdříve připravíme nádivku. Mandle dáme do hrnku, spaříme (zalijeme vařící vodou) a necháme je v ní, dokud nepůjde dobře stahovat slupka. Potom je oloupeme a jemně nasekáme. Máslo rozpustíme. Mírně ztvrdlé housky a šunkový salám nakrájíme na drobné kostičky. Opláchneme a nasekáme i pažitku. (Místo pažitky lze použít, kdo má rád i čerstvý kopr, nádivka získá krásně aromatickou vůni). Nakrájené housky zalijeme rozpuštěným máslem, přidáme šunkový salám, pažitku, mandle, žloutky, lžíci citrónové šťávy a vše dobře promícháme. Na konec lehce vmícháme sníh z bílků. Kuře zevnitř i vně osolíme a nádivkou naplníme břišní dutinu. Tu uzavřeme jehlou, kuře položíme prsíčky dolů na pekáč, který jsme vytřeli kouskem másla a podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě po dobu asi 45 až 60 minut (záleží na velikosti kuřete). Občas kontrolujeme a případně podléváme vodou. Asi po 30 minutách kuře otočíme a necháme dopéct. Pokud se nám všechna nádivka do kuřete nevešla, v tomto okamžiku ji můžeme samostatně přidat do pekáčku. Hotové kuře rozporcujeme, na každý talíř přidáme kousek nádivky. Podáváme s bramborami nebo s bramborovou kaší a hlávkovým salátem nebo kompotem.