Pečené kuře s jalovcem na slanině

Ingredience
1 kuře, 10 ks jalovce, 100 g slaniny, 100 g anglické slaniny, 4 zrnka nového koření, 6 zrnek černého pepře, 1/2 lžičky tymiánu, 100 ml bílého vína, mletá citrónová kůra, 2 bobkové listy, 2 cibule, 2 lžíce másla, pepř, sůl
Postup
Kuře opláchneme, osušíme, na prsou ho prošpikujeme klínky slaniny, osolíme a opepříme. Dovnitř kuřete vložíme plátky z jedné cibule a 4 zrnek jalovce. Rozpálíme 2 lžíce másla, zbytek rozkrájené slaniny, kuře na tom po všech stranách opečeme a dáme do pekáčku. Přidáme druhou nakrájenou cibuli, celý pepř, nové koření, tymián, bobkové listy, 6 zbývajících zrnek jalovce a na špičku nože citrónovou kůru. Podlijeme 100 ml bílého vína a na povrch kuřete poklademe plátky anglické slaniny. Přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě. Během pečení kontrolujeme a podléváme vodou nebo vypečenou šťávou. Měkké kuře necháme ke konci pečení chvíli odkryté, aby na povrchu zčervenalo. Hotové kuře rozporcujeme, polijeme vypečenou šťávou. Podáváme s bramborami, s bramborovými kroketami, anebo s ochucenými těstovinami.