Pečené kuře s jablky a mrkví

02.09.2010 16:23

Pečené kuře s jablky a mrkví


Ingredience

1 kuře, 4 kyselá jablka, 5 až 6 mrkví, 2 cibule, olivový olej, mletý pepř, 2 lžíce hnědého cukru, mletá skořice, čerstvá máta, 200 ml bílého vína, sůl

Postup

Začneme s přípravou mrkve (doporučuji mladší, křehkou). Po očištění a omytí ji nakrájíme na kousky, orestujeme na 2 lžících olivového oleje, přidáme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Osolíme a mírně poprášíme skořicí. Můžeme přidat i nasekanou čerstvou mátu. Odstavíme ze zdroje tepla a necháme vychladnout. Kuře rozdělíme na 8 kousků, osolíme a opečeme na olivovém oleji (můžeme na stejné pánvi, kde jsme připravovali mrkev). Maso lehce opečené po všech stranách přendáme do zapékací misky nebo pekáčku a opepříme čerstvě mletým pepřem. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kousky a nasypeme na kuře. Jablka oloupeme (lepší jsou kyselá), rozdělíme na čtvrtky, odstraníme jádřince a přidáme k masu. Vše zalijeme bílým vínem, přiklopíme pokličkou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu, až je kuře měkké. Podlévat se nemusí, jen ke konci je třeba odkrýt pokličku a nechat kuře zezlátnout. Kuře s kousky pečených jablek obložíme připravenou (studenou) mrkví. Podáváme s rýží nebo s jakoukoliv přílohou.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět