Pár dobrých zásad pro zmrazování

31.08.2010 21:35

Pár dobrých zásad pro zmrazování.

(01.) Rozlišujeme pokrmy mražené (cca -6 °C až -18 °C) a chlazené (cca 4 °C až 10 °C).

(02.) Potraviny určené ke zmrazování musí být čerstvé.

(03.) Předvařené a tepelně upravené pokrmy musí být před mražením prudce zchlazené - zamezí se množení mikroorganismů.

(04.) Nikdy neskladujeme potraviny déle, než je jejich spotřební doba.

(05.) Mrazničku si nikdy nepleteme s chladnou spíží nebo sklepem.

(06.) Pokrmy v mrazničce označíme štítkem s datem a druhem potravin.

(07.) Na balení potravin používáme čistý alobal, mikrotenové sáčky, fólii nebo misky.

(08.) Nikdy nepoužíváme kovové, porcelánové, keramické a skleněné nádoby.

(09.) Do alobalu balíme maso, drůbež, pečivo a chléb.

(10.) Do mikrotenových sáčků balíme maso a předmrazené potraviny.

(11.) Z igelitu vytlačíme nebo vysajeme veškerý vzduch a vzduchotěsně uzavřeme.

(12.) Zeleninu a ovoce zmrazujeme v dávkách, které potřebujeme na jedno použití, nebo tak, aby se jednotlivé dávky daly lehce odebrat.

(13.) Námrazu tlustší než 5 mm ihned odmrazujeme.

Co můžeme zmrazit.

(01.) Tepelně upravenou zeleninu a maso.

(02.) Tučné maso jen na krátký čas.

(03.) Těstoviny, rýži, knedlíky.

(04.) Bramborové kaše.

(05.) Mléčné výrobky.

(06.) Ovoce, ovocné šťávy i dřeň.

(07.) Pečivo a moučníky.

Co nikdy nemrazit !!!.

(01.) Banány.

(02.) Hlávkový salát.

(03.) Jablka a hrušky.

(04.) Křen vcelku.

(05.) Kefír.

(06.) Pokrmy se škrobovou moučkou.

(07.) Pudink.

(08.) Ředkvičky.

(09.) Syrová vejce ve skořápce.

(10.) Syrové brambory.

(11.) Syrovou cibuli.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět