
Pár dobrých zásad pro zmrazování
31.08.2010 21:35


Pár dobrých zásad pro zmrazování.
(01.) Rozlišujeme pokrmy mražené (cca -6 °C až -18 °C) a chlazené (cca 4 °C až 10 °C).
(02.) Potraviny určené ke zmrazování musí být čerstvé.
(03.) Předvařené a tepelně upravené pokrmy musí být před mražením prudce zchlazené - zamezí se množení mikroorganismů.
(04.) Nikdy neskladujeme potraviny déle, než je jejich spotřební doba.
(05.) Mrazničku si nikdy nepleteme s chladnou spíží nebo sklepem.
(06.) Pokrmy v mrazničce označíme štítkem s datem a druhem potravin.
(07.) Na balení potravin používáme čistý alobal, mikrotenové sáčky, fólii nebo misky.
(08.) Nikdy nepoužíváme kovové, porcelánové, keramické a skleněné nádoby.
(09.) Do alobalu balíme maso, drůbež, pečivo a chléb.
(10.) Do mikrotenových sáčků balíme maso a předmrazené potraviny.
(11.) Z igelitu vytlačíme nebo vysajeme veškerý vzduch a vzduchotěsně uzavřeme.
(12.) Zeleninu a ovoce zmrazujeme v dávkách, které potřebujeme na jedno použití, nebo tak, aby se jednotlivé dávky daly lehce odebrat.
(13.) Námrazu tlustší než 5 mm ihned odmrazujeme.
Co můžeme zmrazit.
(01.) Tepelně upravenou zeleninu a maso.
(02.) Tučné maso jen na krátký čas.
(03.) Těstoviny, rýži, knedlíky.
(04.) Bramborové kaše.
(05.) Mléčné výrobky.
(06.) Ovoce, ovocné šťávy i dřeň.
(07.) Pečivo a moučníky.
Co nikdy nemrazit !!!.
(01.) Banány.
(02.) Hlávkový salát.
(03.) Jablka a hrušky.
(04.) Křen vcelku.
(05.) Kefír.
(06.) Pokrmy se škrobovou moučkou.
(07.) Pudink.
(08.) Ředkvičky.
(09.) Syrová vejce ve skořápce.
(10.) Syrové brambory.
(11.) Syrovou cibuli.
—————