Mleté řízky se zakysanou smetanou

03.09.2010 12:11

Mleté řízky se zakysanou smetanou


Ingredience

600 g mletého masa (vepřové, hovězí), strouhanka ze 2 rohlíků, 5 lžic mléka, 1 vejce, sůl, pepř, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, 100 g slaniny, 200 ml vody (vývar), 4 papriky, olej, 3 lžíce kečupu, 4 lžíce zakysané smetany

Postup

Strouhanku dáme do misky, zalijeme mlékem a necháme dobře vsáknout. Potom přidáme mleté maso, vejce, sůl, pepř, papriku a dvě lžíce hladké mouky. Rukama dobře propracujeme, aby vznikla stejnoměrná hladká masová směs. Rukama tvoříme nejdříve větší kuličku a z ní plochý mletý řízek. Ruce občas namáčíme ve vodě, (povrch řízků je potom hladší). Takto připravené řízky opečeme po obou stranách na tuku. Nesmažíme příliš zprudka, řízek dvakrát i vícekrát obrátíme a dbáme, aby se dobře propekl a na povrchu nepřipálil. Osmažené řízky vyjmeme a dáme stranou. V kastrolu necháme rozpustit na kostičky nakrájenou slaninu, tu zalijeme 200 ml vody nebo vývarem, promícháme, přidáme osmažené vepřové řízky a necháme pod pokličkou dusit. Zatím očistíme papriky (nejlépe, když jsou různobarevné) a nakrájíme na proužky. Ke konci dušení je přidáme do omáčky spolu s kečupem a promícháme. Necháme provařit. Na konec postupně zamícháme zakysanou smetanu. Ochutnáme a případně přisolíme. Podáváme s bramborem.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět