Masové kuličky v rajčatové omáčce

Ingredience
500 g mletého masa, 3 plátky bílého toustového chleba, 1 vejce, 100 g sýra Lučina, mletý pepř, sůl, 3 lžíce nasekané petrželky, olej, 2 konzervy krájených rajčat s bazalkou, tvrdý nastrouhaný sýr na posypání
Postup
Mleté maso (může být míchané vepřové a hovězí nebo jen vepřové). Z plátků toustového chleba odkrojíme kůrku a střed rozdrobíme k masu. Přidáme vejce, sýr Lučina, opepříme a osolíme (asi rovnou lžičku soli). Přidáme velmi jemně nasekanou zelenou petrželku (máme-li čerstvou bazalku, můžeme použít ji). Poté maso důkladně rukama propracujeme, až vznikne stejnorodá směs. Mokrýma rukama vytvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a necháme je alespoň hodinu v chladnu. Potom je po všech stranách osmažíme na oleji (ve fritovacím hrnci), vyjmeme a udržujeme v teple. Na hlubší pánev nalijeme obsah obou rajčatových konzerv, osolíme, opepříme a můžeme vmíchat i čerstvou nebo mraženou bazalku, (která dodá omáčce ještě výraznější bazalkovou chuť). Pár minut necháme provařit, potom přidáme masové kuličky a v omáčce je pár minut prohřejeme. Podáváme s těstovinami a posypané strouhaným sýrem.