
Maso
31.08.2010 21:51


Maso

Každé maso, které koupíme v obchodě, je nutné nejprve omýt. Maso myjeme vždy v teplé vodě, jelikož studená voda ho zbavuje důležitých živin.
Chcete si pochutnat na měkkém hovězím masíčku nebo na brokolici krásně zelené i po uvaření? Pak přidejte do vroucí vody trochu kypřícího prášku do pečiva.
Maso ochránime před mouchami, když ho obložíme vrstvou cibule.
Karbanátky budou mít méně kalorií, pokud nahradíte třetinu masa strouhanou mrkví.
Maso na guláš bude velmi křehké a bude mít výraznější chuť, když ho předem asi na 24 hod. naložíte do sójové omáčky. Nemáte-li čas maso naložit, stejného efektu dosáhnete, když při dušení přidáte lžičku octa nebo trochu koňaku.
Správná hospodyňka však ví, že když před započetím přípravy příslušného pokrmu potře jehlu troškou oleje, tak potom strávníci budou mít mnohem lehčí práci a dobrůtky jim budou z jehly klouzat jako po másle.
Pokud maso vaříme už několik hodin a stále je jako podrážka, přidáme do něj trochu prášku do pečiva, octa nebo jedlé sody. Pod rukama změkne i ta nejtvrdší roštěnka.
Když přelijeme ztvrdlé maso trochou koňaku, opět změkne.
Z připáleného masa okrájíme tmavé části, přendáme ho do jiné nádoby a přidáme špetku jedlé sody. Poté můžeme maso dopéct. Takto upravené maso, by již nemělo být cítit připálením.
Maso vydrží čerstvé i bez ledničky.
Nemáte-li na chatě lednici, můžete maso kratší dobu uchovat čerstvé, když ho zabalíte do utěrky namočené v octě nebo ponoříte do octové vody a dobře uzavřete.
Pomáhá rovněž, pokud maso obložíte silnou vrstvou nakrájené cibule nebo pokryjete čerstvě natrhanými kopřivami.
Krájíme upečené maso.
Krájíme až za 10 až 15 minut po částečném vychladnutí. Jinak nám z masa vyteče hodně šťávy.
—————