Kuře na červeném víně

02.09.2010 17:56

Kuře na červeném víně


Ingredience

1 kuře nebo 4 kuřecí stehna, 200 ml červeného vína, mletý pepř, 2 cibule na nálev, 2 stroužky česneku, 6 ks jalovce, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 100 g slaniny, 10 malých cibulek, mladé mrkvičky, trochu cukru, olej na opečení, sůl

Ingredience na nálev

200 ml červeného vína, 2 nasekané cibule, 2 prolisované stroužky česneku, 2 bobkové listy, špetka tymiánu

Postup

Kuře rozčtvrtíme, osolíme, opepříme a na pár hodin naložíme do nálevu, který se skládá z červeného vína, nasekané cibule, dvou prolisovaných stroužků česneku, 2 bobkových listů a špetky tymiánu. Snažíme se, aby porce kuřete byly ponořené, pokud se nám to nezdaří, alespoň občas kuře v nálevu obrátíme. Zatím nakrájíme slaninu, očistíme cibulky a mrkev. Pokud nemáme mladé cibulky, použijeme větší, ale nakrájíme je na čtvrtky. Mrkev rozkrájíme na špalíčky asi 5 cm dlouhé, nemáme-li mladou mrkev, uděláme z větší mrkve podélným rozříznutím hranolky požadované velikosti. Když je kuře uleželé, vyjmeme z nálevu a necháme ho okapat. Na pánvi zpěníme 100 g nakrájené slaniny, opečeme na něm po všech stranách porce kuřete, přidáme cibulky, mrkev a také opečeme. Potom z pánve vyjmeme maso a přendáme ho do pekáče, kam také slijeme většinu tuku a slaninu. Mrkev a cibuli však na pánvi necháme, osolíme a opepříme, přidáme trochu cukru, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme téměř do měkka. Zelenina by však měla zůstat křupavá. Kuřecí porce na pekáči podlijeme zbylým nálevem, přidáme jalovce, nové koření, celý pepř, dáme vše do trouby a pečeme do červena. Na konec šťávu můžeme zjemnit kouskem másla a dáme do ní také prohřát dušené cibulky s mrkví. Na talíři obložíme porce kuřete zeleninou a jako přílohu můžeme použít vařené brambory.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět



Tvorba www stránek zdarma Webnode