Hovězí steak s koňakovou omáčkou a kachními játry

01.09.2010 15:31

Hovězí steak s koňakovou omáčkou a kachními játry


Ingredience

4 steaky z hovězí svíčkové, barevný pepř, sůl, olivový olej

Na koňakovou omáčku

2 lžíce másla, 2 šalotky, 50 g medu, 2 lžíce balzamikového octa, 50 g omáčky telecí demi-glace, sůl, bílý pepř, 50 g koňaku

Ingredience na játra

200 g kachních jater, 200 ml mléka, sůl, pepř, hladká mouka, olej

Postup

Steaky opepříme, pokapeme olejem a necháme krátce zaležet. Těsně před úpravou osolíme!!! a zprudka opečeme z obou stran, (aby se maso zatáhlo a vytvořila se zlatavá kůrčička). Poté je vložíme na plech a dáme do trouby předehřáté na 80 až 100 °C na 15 minut dopéci. (Chceme-li krvavější maso, postačí o pár minut méně. Dokonalý steak musí být křehký a šťavnatý). Koňakovou omáčku připravíme následujícím způsobem: na přepuštěném másle orestujeme do růžova nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme med, balzamikový ocet, omáčku demi-glas, špetku soli, pepře a na závěr trochu koňaku. Omáčku provaříme a podáváme ke steakům z hovězí svíčkové. A pokud nahoru přidáme i kachní játra foie gras, která si předem očistíme a naložíme přes noc do mléka, poté slijeme, osušíme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a zprudka osmažíme z obou stran dozlatova, (úspěch je zaručen!). Steak s omáčkou a játry můžeme doplnit gratinovanými bramborami.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět



Tvorba webových stránek zdarma Webnode