Česnek

01.09.2010 09:15

Česnek

Pokud nemáte po ruce lis na česnek, nakrájejte česnek na malé kostičky a rozmačkejte ploškou nože s trochou soli.

Smažení.

Česnek smažte jen krátce, jinak zhořkne.

Zápach.

Pokud vám ruce silně páchnou česnekem, pomůže vám, když si je vydrhnete slanou vodou.

Nežádoucího zápachu po požití česneku nebo pokrmů obsahujících česnek se zbavíte, pokud ihned po jídle vypijete trochu kávy nebo mléka, popř. sníte trochu čerstvé petrželky nebo čokolády. To každopádně pomáhá pouze v případě, pokud jste česneku snědli jen malé množství.

Uchovávání.

Stroužky česneku skladujte v uzavřené nádobě v suchu.

Oloupané stroužky česneku zalijte olejem a uložte v temnu. Takto rovněž získáte aromatizovaný olej.

Česnek bude jako čerstvý, když jej naložíme do slaného nálevu (na 1 l vody asi 300 g soli) a uzavřeme do lahvičky.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět