
Červená řepa
01.09.2010 09:18


Červená řepa

Šťáva se hodí jako přirozené barvivo. Můžete s ní barvit například polevy, marcipán nebo rýži.
Barvení.
Červená řepa barví i kůži. Při jejím zpracovávání se doporučuje nosit rukavice.
Chuť.
Pokud se vám zemitá chuť zdá příliš silná, vařte červenou řepu ve slupce asi 30 minut ve vodě. Potom ji oloupejte a dále zpracujte. Nebo ji připravte jako brambory ve fólii (viz heslo Brambory).
Vaření.
Červená řepa se vaří celá, se zbytkem kořene a ve slupce, aby dužina ztratila co nejméně šťávy.
Trocha citronové šťávy ve vodě na vaření napomůže k udržení hezkého odstínu.
Řepu solte až po vaření, jinak se barva zničí.
Červená řepa se po vaření lehce loupe, pokud ji zchladíte ve studené vodě.
Uchovávání.
Čerstvá červená řepa vydrží v ledničce až čtyři týdny. Ve sklepě ji můžete uložit až na dva měsíce, ale takto vyschne a ztvrdne.
Podávání.
Červená řepa se skvěle hodí ke zdobení pokrmů jakéhokoli druhu. Nakrájená na proužky a osmažená se řepa stane například chutnou a originální vložkou do polévky.
—————