Červená řepa

01.09.2010 09:18

Červená řepa

Šťáva se hodí jako přirozené barvivo. Můžete s ní barvit například polevy, marcipán nebo rýži.

Barvení.

Červená řepa barví i kůži. Při jejím zpracovávání se doporučuje nosit rukavice.

Chuť.

Pokud se vám zemitá chuť zdá příliš silná, vařte červenou řepu ve slupce asi 30 minut ve vodě. Potom ji oloupejte a dále zpracujte. Nebo ji připravte jako brambory ve fólii (viz heslo Brambory).

Vaření.

Červená řepa se vaří celá, se zbytkem kořene a ve slupce, aby dužina ztratila co nejméně šťávy.

Trocha citronové šťávy ve vodě na vaření napomůže k udržení hezkého odstínu.

Řepu solte až po vaření, jinak se barva zničí.

Červená řepa se po vaření lehce loupe, pokud ji zchladíte ve studené vodě.

Uchovávání.

Čerstvá červená řepa vydrží v ledničce až čtyři týdny. Ve sklepě ji můžete uložit až na dva měsíce, ale takto vyschne a ztvrdne.

Podávání.

Červená řepa se skvěle hodí ke zdobení pokrmů jakéhokoli druhu. Nakrájená na proužky a osmažená se řepa stane například chutnou a originální vložkou do polévky.

Design by Jozef Pataky

—————

Zpět



Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode