
Banány
01.09.2010 09:53


Banány

Uchovávání.
Banány vydrží při pokojové teplotě až jeden týden.
Banány neuchovávejte v ledničce; slupka v chladnu ošklivě zčerná, ovoce ztratí aroma a rychle se zkazí.
Banány neskladujte společně s jablky nebo pomeranči, protože v jejich sousedství zhnědnou. To lze ovšem využít i pozitivně: banány, které jsou určeny k rychlé spotřebě, vložte do misky na ovoce společně s jablky. Po jednom až dvou dnech získají plnou chuť.
Nakrájené banány nezhnědnou, pokapeme-li je citronem.
Zelené banány také rychle dozrávají, pokud je zabalíte do novinového papíru a necháte uležet jeden až dva dny při pokojové teplotě.
Zralost.
Banány by měly mít sytě žlutou barvu a na omak by měly být pevné. Hnědá místa a skvrny neznamenají nutně závadnou kvalitu. Ovšem zbarvení slupky do černa již znamená, že ovoce je přezrálé.
Mírnění účinku pikantních pokrmů.
Po konzumaci velmi ostrých pokrmů představuje banán ideální dezert. Fruktóza a škrob okamžitě zmírní pálivé účinky v ústech.
—————