
Avokádo
01.09.2010 09:59


Avokádo

Zralá avokáda spotřebujte co nejdříve; pokud je dužina měkká jako máslo, relativně rychle se kazí.
Uchovávání.
Zralá avokáda spotřebujte co nejdříve; pokud je dužina měkká jako máslo, relativně rychle se kazí. Při pokojové teplotě je lze skladovat maximálně dva dny, v ledničce vydrží o něco déle, protože nízká teplota zpomaluje pokračování procesu zraní.
Nedozrálá avokáda dozrají a změknou po několika dnech uložení při pokojové teplotě. Zrání urychlíte, pokud avokáda zabalíte do novinového papíru společně s jedním jablkem.
Test zralosti.
Zralá avokáda při zmáčknutí mírně pruží. V žádném případě by ovšem neměly na slupce vznikat hnědé skvrny. Nezralá avokáda jsou tvrdá.
Zbarvení.
Avokádové řezy okamžitě pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Pokud použijete pouze polovinu avokáda, nechte v druhé půlce pecku. Zabrání rychlému zhnědnutí. Tuto část avokáda poté skladujte v ledničce nejvýše dva dny.
Pro zajímavost.
Avokádo obsahuje vysoký podíl několikanásobně nenasycených mastných kyselin. Hodí se proto jako pomazánka na pečivo, především jako náhražka másla.
—————