
Artyčoky
01.09.2010 10:01


Artyčoky

Stonky mladých artyčoků jsou skutečnou delikatesou.
Stonek.
Stonky mladých artyčoků jsou skutečnou delikatesou. Připravují se následujícím způsobem: vykruťte je, očistěte je škrabkou na zeleninu od veškerých vláken a nakrájejte je podélně na tenké proužky. Poduste je v osolené vodě s trochou citronové šťávy.
Zbarvení.
Dna ihned potřete kouskem rozkrojeného citronu, jinak se zbarví. Celý artyčok položte špičkou dolů do vody s citronem a zatěžkejte ho pokličkou, talířem nebo přikryjte kuchyňskou utěrkou.
Postup.
Pokud recept nepředepisuje jinak, postupujte následovně: Uchopte artyčok nahoře a odkruťte nebo odlomte stonek s tvrdými vlákny od artyčokového dna. Potom odkrojte horní třetinu a odstraňte vnější tvrdé listy.
Pro zajímavost.
Artyčoky obsahují cynarin. Tato látka snižuje hladinu cholesterolu a odvodňuje, proto se artyčoky často předepisují při dietě.
—————